oma corkopieEven voorstellen…

In 1986 werd in Amsterdam aan de Van Baerlestraat, een klein delicatessen winkeltje geopend door de tachtigjarige Oma Cor, met haar kleinzoon als bedrijfsleider. Oma Cor had na 52 jaar besloten om kleiner te gaan wonen. Door eigenaresse van dit winkeltje te worden kon haar kleinzoon gebruik maken van de winkelbestemming, die het pand al had.

De eigenaar van het pand kon zich echter niet vinden in deze constructie en heeft juridisch kosten noch moeite gespaard om Renzo’s uit het pand te drijven. Zo ontving Oma Cor op een goede dag een dagvaarding om bij de kantonrechter te verschijnen. De eigenaar was van mening dat het niet aannemelijk was, dat een hoogbejaarde vrouw eigenaresse van de winkel kon zijn. Nadat Oma Cor, op de voor haar zo kenmerkende wijze, de kantonrechter haar visie op de kwestie had gegeven, oordeelde de rechter dat het weliswaar niet gebruikelijk was, maar dat hij deze tachtigjarige dame rekende tot de spreekwoordelijke uitzondering op de regel.

De altijd vrolijke en vriendelijke Oma Cor met haar markante grijze haren, was een adellijke verschijning en wordt door de buurtbewoners nog altijd herinnerd, zeker waar het haar vechtlust tegen onrecht betrof.

Hoe het begon en waar de naam Renzo’s vandaan komt?

In het Italiaanse Tivoli woonde een aangetrouwde oom Renzo. Toen de kleinzoon op familiebezoek ging bij zijn oom en tante werd hij culinair verrast door oom Renzo’s heerlijke Italiaanse lekkernijen en recepten. Op dat moment stond de naam voor zijn delicatessenwinkel als een paal boven water.

Eind jaren tachtig kwam het individualisme op in Amsterdam; men werkte hard, netwerkte veel in cafés en wilde natuurlijk ook nog naar de sportschool. Veel tijd om te koken was er dus niet.

In de stad waren destijds enkele bekende traiteurs gevestigd, maar hun menu was voornamelijk ‘elitair’ Frans georiënteerd. Een winkel waar men terecht kon voor kant-en-klaar maaltijden met verse pasta’s, zoals spaghetti met tomatensaus of andere Italiaanse gerechten, kende men niet. De afhaalchinees of lokale snackbar had daarin het alleenrecht.

In de keuken van Renzo’s werd door de jaren heen veel geëxperimenteerd met de beste verse Italiaanse ingrediënten en recepten. De pannen vlogen op zijn Italiaans door de lucht, om heerlijke toetjes, sauzen, pasta’s en de gevarieerde broodjes te verfijnen en te laten smaken zoals ze tot op de dag van vandaag nog steeds doen.

Inmiddels is Renzo’s na 30 jaar uitgegroeid tot een begrip in Amsterdam. Renzo’s onderscheidt zich door huisgemaakte recepten. De belegde broodjes, heerlijke meeneemmaaltijden en goed verzorgde cateringen staan in Amsterdam en omstreken goed bekend. Renzo’s hoopt dit nog vele jaren met veel liefde en passie voort te zetten.